Cumpărați autori români contemporani!

10373120_10152343327867030_4161987590471755953_o

O precizare: nu vorbim de politicieni care-și vând sufletul pe te miri ce (de la caltaboș la tablouri semnate de Picasso), vorbim de creatori de literatură. Prin urmare nu mă refer la cumpărarea autorilor în sine, ci la achiziționarea cărților scrise de aceștia.

Sunt cât se poate de conștient că înot împotriva curentului, statisticile de marketing ale oricărei librării din România sunt potrivnice îndemnului meu. Atunci de ce fac asta?Am mai multe motive, pe care le consider întemeiate. Să le luăm la rând:

1.Cumpărarea de cărți scrise de autori români contemporani nu înseamnă renunțarea la celelalte cărți pe care intenționați să le cumpărați. Presupune doar cheltuirea unei sume adiționale, undeva în jurul contravalorii a 5 litri de benzină. Sau 2 pachete de țigări. Adică puțin peste un kilogram de carne, pentru gurmanzi.

2. Cărțile scrise de autori români contemporani prind glas când sunt citite! Aici intervine un pic de magie, al cărei secret îl voi dezvălui imediat. Mergeți la un târg de carte, sau la o lansare. Luați la răsfoit cărți semnate de autori români mai puțin cunoscuți. Cu siguranță cel puțin una vă va reține atenția: un paragraf, o idee, poate modul în care este etalată scriitura… apoi priviți discret în jur. 

Fiind unul din rarele târguri de profil care se țin la noi, sunt șanse mari ca autorul/autoarea să fie prin preajmă. Dacă e lansare de carte, problema se simplifică. E personajul cu voce gâtuită de emoție care încearcă să ne spună ce anume este ascuns între coperțile cărții pe care o ține în mână. Ascultați cum își prezintă volumul, sau adresați-i câteva întrebări. Studiați modul de exprimare, inflexiunile vocii, ideile expuse. Apoi cumpărați cartea, musai cu autograf, și gata! Magia s-a produs. Când vă veți adânci în lectură, la adăpostul liniștii și al confortul de acasă, veți auzi din când în când răsunând în urechi vocea autorului. Mai ales la pasajele în care personajele își expun gândurile sau participă la dialoguri. Cu prețul modic menționat mai sus, veți achiziționa o carte care va prinde glas atunci când este citită!


3. Editurile din România joacă ruleta rusească atunci când publică autori români debutanți. Tocmai de aceea se încumetă să facă acest lucru din ce în ce mai rar. În zilele noastre, un volum de debut care se vinde în 1.500 de exemplare este un eveniment pozitiv. Vă reamintesc Aporisticon-ul regretatului Mihail Grămescu, volumul său de debut, apărut în 1981 într-un tiraj de 150.000 de exemplare.
Valoarea lucrării respective este incontestabilă. Dar nu îmi pot reprima întrebarea: toate cărțile care apar în zilele noastre, scrise de autori români debutanți, sunt de cel puțin 100 de ori mai proaste? Nu cred asta! Și atunci, nu înseamnă că avem și noi cititorii, o parte de vină pentru letargia în care se zbate literatura românească a zilelor noastre? Întrebarea este, în mod evident, retorică.

 

4. Efectul fluturelui. Cunoașteți probabil teoria care poartă acest nume și care se referă la importanța schimbărilor minore în sisteme neliniare deterministe, schimbări ce pot determina efecte majore pe traseul evolutiv al fenomenului. Exemplul clasic, dacă un fluture bate din aripi în Brazilia, poate produce o tornadă în Texas îl putem translata în forma: dacă acea carte pe care TU o cumperi AZI, semnată de un autor autohton contemporan, produce peste ani și ani un laureat român al premiului Nobel pentru literatură? Cauzalitate: autorii români se vând, editurile prind curaj și îi publică mai des, băiatul visător care astăzi este încă pe băncile școlii, în curând va debuta ca scriitor. La 20 de ani, nu la 40 cum o facem noi, cei care au pierdut cândva un tren. Când va avea vârsta noastră, cărțile lui pot umple rafturile oricărei librării din Europa. Totul numai cu o bătaie din aripi de fluture… la prețul a două pachete de țigări.

 

În încheiere, țin să mulțumesc tuturor celor ce au avut răbdare să citească mesajul meu, știu că mulți dintre voi sunteți deja cumpărători de literatură românească contemporană. Pentru acest lucru țin să vă mulțumesc din nou, de această dată în numele autorilor.

Acest articol a fost publicat în Gânduri și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

9 răspunsuri la Cumpărați autori români contemporani!

 1. Un indemn solitar in marea de evenimente actuale. De apreciat rabdarea de a transpune prin prisma fiecarui – sau aproape fiecarui – tip de cititior, motivatia rasfoirii, achizitiei si citirii cartii poate nu neaparat in aceasta ordine. O introspectie metaforica si melancolica, gingasa si cinica, implacabila in final asupra artei devenita industrie – literatura. As adauga la tiltu: Cumparati pana nu e prea tarziu!

 2. Nic spune:

  Mulțumesc, Cătălin. Te declar prim-comentator. Ai mai spart o gheață… 🙂

 3. Un mesaj scris intr-o maniera extraordinar de frumoasa

 4. Salut inițiativa unui iubitor inrăit de carte! Pană ușoară celor care creează! Lectură plăcută celor care scanează! ave

  • Nic spune:

   Mulțumim, doamna Minela! Vă rog să duceți mai departe îndemnul nostru. Avem autori autohtoni care chiar merită să fie apreciați. Din scris nu se trăiește în România, dar dacă reușim să consolidăm câteva conexiuni autori <-> edituri <-> cititori, tot e ceva.

 5. Excelent! multumim! 🙂

 6. Asteptam urmatoarele vesti! am avut ca tema de discutii Vegetal la un club de lectura, imediat dupa lansare. Ramane cartea mea favorita! 🙂

  • Nic spune:

   Vegetal este o carte reușită. Umblă vorba prin târg că cei doi vor lansa o nouă carte scrisă împreună, la Bookfest.

Comentariile sunt închise.