Întâlniri cu scriitori și cititori

Ați trăit vreodată perioade în care timpul se scurge egal, rutina fiind stăpână peste tot și toate? Apoi, de nicăieri, urmează o perioadă scurtă de timp în care se întâmplă tot felul de lucruri, înghesuite într-un crâmpei temporal, năucitor de îngust? În ultimele 48 de ore au avut loc două evenimente literare în Brașov, ambele dedicate autorilor și cititorilor de ficțiune speculativă. Pe bune! Acum înțelegeți ce vreau să spun?

Ieri, 19.06.2015, a avut loc la Colegiul Național ”Dr. Ioan Meșotă” o întâlnire între elevi și redactorul șef al Gazetei SF, Alexandru Lamba. Tema discuției: despre cărțile noi din domeniul SF/F/H. Cu meticulozitatea-i binecunoscută, Alex a prezentat metodele prin care un scriitor debutant poate ajunge, de la prima povestire publicată în mediul virtual, la primul roman tipărit pe hârtie. Apoi a prezentat revistele virtuale și tipărite, antologiile și almanahul. Cum care almanah? Știți voi care: unicul, prin urmare inegalabilul Anticipația. smiley

IMG_20150619_170352

Au urmat scriitori români contemporani de ficțiune speculativă, de la Lucian Dragoș Bogdan și Liviu Surugiu până la Liviu Radu și Sebastian A. Corn. Scurte caracterizări ale scriiturilor, pe ici pe colo câte un ”spoiler alert”, atât cât să trezească interesul participanților. Care nu au fost mulți (ar trebui să folosesc genul feminin, au fost doar fete) dar în mod cert, am avut de-a face cu persoane tinere iubitoare-devoratoare de literatură. 

Este foare plăcut să discuți cu tinerii, din multe perspective. Cea mai meschină perspectivă ar fi aceea legată de viitorul lor, al celor care ne vor plăti, într-o bună zi, pensia. Dar evident nu despre asta e vorba, ci despre necesitatea de implicare în lupta împotriva îndepărtării societății de cultură, știință și alte preocupări intelectuale.

Când arde casa, nu aștepți pompierii să facă totul. Dai găleți de apă din mână în mână, iei stingătoarele portabile din autovehicule și le folosești în lupta cu flăcările. Extrapolând, să nu stăm să așteptăm literații să salveze literatura românească. Fac și ei ce pot, când pot. Dar nu e suficient.

Dacă vă întrebați ce arde, deschideți televizorul. Siliconate mono-neuronale, seriale cu exprimări licențioase și desfășurarea acțiunii ce sfidează logica elementară, politicieni băloși care mint de îngheață apele sau se arată reciproc cu degetul. Ajunge, puteți să închideți televizorul.  Ascultați un post de radio. Melodii șleampăte, ale căror versuri au sporadic rimă. Iar conținutul lor… mai bine trecem mai departe. Ziare. Reclame. Site-uri de socializare.  Fraților, cultura societății românești este la un pas de a deveni scrum! Haideți să facem ceva, fiecare după puterile sale.   

Doamnelor și domnilor profesori de română, încurajați creativitatea literară a elevilor și studenților. De acolo, de la catedră, aveți toate pârghiile necesare. Mai mult decât atât, vă rugăm, vă imporăm, solicitați modernizarea programei de studiu! Aș îndrăzni să spun, deparazitați-o în primul rând!  Ce mai caută Sadoveanu în manualele elevilor? Suntem în 2015, stimați dascăli! Încă nu s-a aflat la minister că Sadoveanu a fost susținător al regimului autoritar al lui Carol al II-lea, apoi s-a reorientat rapid spre partidul comunist, semnând decrete de condamnare la moarte a ”dușmanilor poporului”, în calitatea sa de preşedinte al Adunării Deputaţilor? Discursul său intitulat ”Lumina vine de la răsărit”, prin care preaslăvea stalinismul, vă spune ceva? Chiar nu avem ce să punem în loc de Sadoveanu? Încercați cu autori contemporani. Cărtărescu, de exemplu. E viu, poate fi văzut la târguri de carte, ascultat, întrebat. Și ce e cel mai important, reprezintă un exemplu demn de a fi urmat.

Asta își dorește educația, nu-i așa? Perpetuarea valorilor.

Stimați profesori de limba și (mai ales) literatura română. De la stigmatizare la idolatrizare e cale lungă. Depinde doar de domniile voastre ce traseu profesional alegeți, cum veți rămâne peste ani  în memoria elevilor. 

Celălalt eveniment literar despre care vă spuneam la începutul articolului a avut loc cu o zi înainte. Joi seara, la librăria Humanitas din Piața Sfatului. Acolo s-a desfășurat ”Seara de carte Brașov”, în cadrul căreia a avut loc o întâlnire a cititorilor cu autorul A. R. Deleanu (Flavius Ardelean), scriitor de proză fantastic-bizară, adică de bizaroproze. Auzisem de el, dar nu-i cunoșteam întreaga operă. Și nici nu avusesem plăcerea să-l cunosc personal.  

Am avut revelația unui scriitor interesant, cu un stil aparte de exprimare literară. Aveam să aflu că se simte împlinit atunci când cititorul se întreabă la sfârșitul lecturii ”ce naiba tocmai am citit?”. Un risc asumat, unul calculat. Pentru că scrierile domniei sale sunt de calitate, exprimarea fiind cursivă și incitantă. 

Există cu siguranță un segment de cititori care adoră bizarul, neprevăzutul în îmbinarea sa cu fantasticul.  Pentru aceștia, A.R. Deleanu este un autor care merită urmărit și citit. Aș îndrăzni să spun, unic în felul său în literatura românească.

 

 

Acest articol a fost publicat în Gânduri și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Întâlniri cu scriitori și cititori

  1. "Este foare plăcut să discuți cu tinerii"… nu ai idee. Sper să continuaţi 🙂

    • Nic spune:

      Vom continua, cu siguranță. Și cu speranța că vom fi mulți, cât mai mulți care vom face acest lucru. 😉 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *