Romcon 2015, analiză post factum

e0ebb7f01c0eb9be9232cc8ab2735bfa_XLPentru început, ar fi bine să clarificăm ce anume este acest Romcon. Din punctul meu de vedere, denumirea de ”convenție națională” are iz romglezesc. În limba lui Shakespeare, ”convention” are mai multe înțelesuri, inclusiv pe cel de congres, sau adunare. În limba română, convenție înseamnă înțelegere, acord, contract. Prin urmare, consider că Romcon este mai degrabă o întâlnire, sau, cu voia dumneavoastră, o întrunire națională. Un loc unde pasionații de SF&F se întâlnesc pentru discuții, dezbateri, planificarea unor acțiuni comune. Unde se decernează premii celor mai buni dintre cei buni. Și nu în ultimul rând, locul unde poți trăi bucuria revederii cu vechi amici, sau plăcerea legării unor noi prietenii, indiferent că este vorba de ”monștrii sacri” ai ficțiunii speculative românești, precum Alexandru Mironov sau Mircea Opriță, sau ”gașca nebună” de adolescenți literați din cadrul Clubului de Inițiativă Literară. Acum că știm despre ce este vorba în propoziție, îmi permit să fac următoarea afirmație: Romcon 2015 a fost un eveniment reușit.

Nu am participat la alte Romconuri ca să pot face o comparație, dar raportat la așteptările pe care le aveam, a corespuns 110%.

Organizarea: Condițiile de cazare au fost excelente, mâncarea ca-n Bucovina (™), evenimentele au beneficiat de toată logistica necesară. Inclusiv cafea la discreție și pișcoturi. smiley  

Dacă e să fiu cârcotaș, acord jumătate de bilă neagră pentru decalarea evenimentelor, neanunțată în timp util. Dar asta se întâmplă și la case mai mari, iar dacă ținem cont de faptul că decalarea a fost utilă celor care au plecat dimineața la prima oră, îmi retrag jumătatea de bilă neagră.

Premiile acordate: toți finaliștii ar trebui să fie considerați câștigători, pentru că au adus o plusvaloare remarcabilă fandomului românesc (vă mulțumesc pentru asta!), iar diferența de valoare dintre ei este foarte mică (acest lucru se vede și din numărul echilibrat de voturi).  În cele din urmă, cineva trebuia să fie în vârful ierarhiei, iar cei care au luat premiile le merită, în opinia mea, pe deplin.  

Atractivitatea manifestărilor: discuțiile au fost interesante și au urmat, în linii mari, tematica alocată. Poate cu excepția unor mici ieșiri în decor, cauzate de intervenții mai mult sau mai puțin vălurite, venite din public.

Fie că au fost subiecte perene (relațiile dintre autori și edituri, de ce se publică și/sau se citește puțin), sau subiecte ceva mai rar abordate (masă rotundă a redactorilor de reviste SF, inițiativa lăudabilă a unei baze de date cu toate scrierile din aria ficțiunii speculative din România), dezbaterile au reținut atenția publicului și au condus, în dese rânduri, la concluzii interesante, ce pot schimba în bine ”SeFeul” românesc.

Felicitări organizatorilor, iar câștigătorilor le spun un singur lucru: nu obținerea unei performanțe e cel mai dificil lucru, ci repetarea acesteia. Vă doresc mult succes, fie ca la următorul Romcon să vă regăsesc pe lista finaliștilor.

În încheiere, ca să nu fiu considerat apologet al nu-știu-cărei-facțiuni din fandomul românesc, sau optimist incurabil, voi face o mărturisire: am plecat supărat de la Suceava.

Supărat pe mine, dezamăgit pe diferența impardonabil de mare între ce mi-am propus să fac – din punct de vedere literar – în anul curent, și ce am făcut în realitate. Mulțumesc Romcon că m-ai ajutat să pun degetul pe rană, mulțumesc și vouă, dragi prieteni talentați și prolifici care-mi serviți drept exemplu.

Acest articol a fost publicat în Gânduri și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

5 răspunsuri la Romcon 2015, analiză post factum

 1. Frumoasă analiză. Fraza de final mi se potriveşte 🙂

 2. Nic spune:

  Mulțumesc pentru apreciere, George. În ceea ce privește fraza de final… that's the spirit!  🙂

 3. John Dobro spune:

  Aprob pozitiv , moncher Sagy ! 🙂

 4. Liviu Surugiu spune:

  Nic… Mi se pare că nu vei avea concurență anul viitor la Romcon, la secțiunea ”cel mai bun site”!!

  În privința celorlalte secțiuni… încă te așteptăm cu romanul! Mai ai timp! Noi suntem aici, să-l cumpărăm, să-l criticăm, să te susținem! Curaj!

  • Nic spune:

   Liviu Surugiu, deținătorul trofeului Romcon pentru cel mai bun roman, mă îndeamnă pe mine să lansez cartea? Asta da onoare! Îmi pare rău prietene, dar anul acesta nu va vedea lumina tiparului. Se află în plină rescriere, ultima sper. 

   Cât despre complimentul cu ”cel mai bun site”…. ba nu, vreau concurență!!  Să câștig cu 4.763 de voturi contra 4.762!

   Avem nevoie de concurență, ca să fim mai buni în ceea ce facem. 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *